Alles over het aanvragen van een bouwvergunning in Amsterdam
Het aanvragen van een bouwvergunning oftewel een omgevingsvergunning kan voor veel mensen een frustrerende en tijdrovende onderneming zijn . Bovendien kun je als particulier weinig concrete informatie kunt vinden waar je wel en niet een bouwvergunning voor nodig hebt. De website van de gemeente Amsterdam laat veel vragen onbeantwoord. Bellen met de gemeente Amsterdam helpt vaak ook niet.Om het allemaal nog onduidelijker te maken heb je drie soorten bouwvergunningen (de meest voorkomende):
1. Reguliere bouwvergunning (omgevingsvergunning)
2. Lichte bouwvergunning
3. Vergunning vrij bouwen
De reguliere bouwvergunning
De reguliere bouwvergunning heeft u nodig bij zware en gecompliceerde constructieve ingrepen zoals het slopen van een dragende bouwmuur, muurdoorbraak, vervangen vloerbalken, plaatsen staalconstructies en funderingsherstel.
De lichte bouwvergunning
De lichte bouwvergunning heeft u nodig voor kleine en eenvoudige en lichte constructieve aanpassingen maar ook voor kleine wijzigingen in de indeling van uw huis.
Vergunning vrij bouwen
Dit is helemaal een vaag begrip, men zegt dat je vergunning vrij een uitbouw achter je huis mag plaatsen die maximaal 2.5 meter diep is. Toch heb je voor deze zogenaamde vergunning vrije bouwvergunning wel alle bouwtekeningen en rapporten nodig zoals de constructieberekening van de fundering van de uitbouw/aanbouw. Ook moet een sonderingsrapport gemaakt worden om te bepalen hoe diep de palen geslagen moeten worden. En er zijn nog diverse andere zaken waar je een vergunning voor nodig hebt voordat je kunt beginnen met het maken van de aanbouw of uitbouw zoals een schoon grond verklaring. Dus wat is vergunning vrij dan eigenlijk?
Op February 15, 2012