Artikel afbeelding

De 5 meest gestelde vragen over bouwkundige keuringen

Wanneer je een huis wilt verkopen of kopen, kom je vast de term ‘bouwkundige keuring’ of ‘bouwtechnische keuring’ tegen. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de bouwkundige staat van de woning nauwkeurig onderzocht. Alle onderdelen van de woning en alles wat daarbij hoort worden visueel geïnspecteerd. Vaak worden er ook metingen gedaan, zoals een luchtvochtigheidsmeting. Dit wordt gedaan door een bouwkundig ingenieur, die doormiddel van de bouwkundige keuring een onafhankelijk en objectief beeld kan geven van de woning.

De resultaten van een bouwkundige keuring worden in een bouwkundig rapport verwerkt. Dit rapport laat zien of het huis in goede bouwkundige staat is, of dat er verborgen gebreken zijn als bijvoorbeeld een lekkage, funderingsproblemen of asbest. In het rapport zal dan ook staan op welke termijn de gebreken moeten worden opgelost, en wat de kosten ongeveer zullen bedragen.

Veelgestelde vragen

Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren wanneer je een huis wilt kopen. Als koper heb je onderzoek plicht, waardoor je moet proberen om zoveel mogelijk informatie over het huis te weten moet zien te komen. Een bouwkunde helpt je als koper om meer inzicht te verkrijgen in het object dat je koopt en eventuele verborgen kosten aan het huis.

Ook als huiseigenaar kan je een bouwkundige keuring laten doen. Wanneer blijkt dat het huis in goede staat is, staat het sterker in de markt. Wanneer er gebreken ontdekt worden, dan kan dit opgelost worden om het huis aantrekkelijker te maken voor verkoop.

Wat wordt precies gekeurd?

Alle onderdelen van het huis die doormiddel van een visuele inspectie gekeurd kan worden, worden opgenomen in de keuring. Er wordt tijdens de keuring geen schade toegebracht aan de woning, waardoor in het geval van een vermoeden van een gebrek er soms geen vaststelling kan plaatsvinden.

Hoe lang duurt een keuring?

Afhankelijk van de uitvoerder van de keuring, kan het een week of langer duren voordat je het bouwkundig rapport binnen zult hebben. De keuring zelf duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur, afhankelijk van de grootte van de woning. Informeer voordat je kiest voor een ingenieur over de duur van het bouwkundig onderzoek, wanneer het binnen een bepaalde periode afgerond moet worden.

Wat zijn de kosten van een bouwkundige keuring?

De kosten van een bouwkundige keuring verschillen, net als de duur van het onderzoek, per partij. De kosten kunnen daarom ook zeer variëren. Gemiddeld kost een bouwkundige keuring ongeveer 300 euro voor een huis van gemiddelde grootte.

Welke voordelen biedt een bouwkundig rapport tijdens de aankoop van een huis?

Laat je de bouwkundige keuring doen tijdens de onderhandelingen met de verkoper? Dan kan een bouwkundig rapport een goed middel zijn tijden de onderhandelingen. Wanneer er gebreken gevonden worden, kan dit invloed hebben op de vraagprijs van de woning.

Laat je de bouwkundige keuring doen na het ondertekenen van het koopcontract? Dan is het slim om in het koopcontract een ontbindende voorwaarde op te nemen. Wanneer het huis grote bouwkundige gebreken blijkt te hebben, geeft deze ontbindende voorwaarde je het recht om af te zien van de koop.

Wil je een bouwkundige keuring laten doen? Of heb je behoefte aan ander bouwkundig advies? Vind dan een bouwkundig adviseur bij jou in de buurt!

Op August 6, 2018