Terug

Is er extra fundering nodig voor een betonvloer van 4x9mtr?

M. Costantini

We willen een houten schuur met veranda met glas pui  bouwen op een zwaarbewapende betonnen vloer van 9x4mtr. We wonen in Tholen en de ondergrond is klei. Ik krijg wisselende adviezen over de noodzaak van heipalen onder de betonnen vloer. Kunnen jullie een advies geven over de noodzaak van heipalen?


2 Antwoorden

Antwoord van Roozen&Roozen

De afmetingen van de vloer en als "zwaar bewapend" wil zeggen een vloerplaat met wapening in de onder- en bovenlaag van minimaal in 2 richtingen wapening 10 mm om de 150 mm zal deze vloer kunnen voldoen. Je moet wel rekening houden met vorst, dus de onderkant van deze vloer moet toch minimaal 40 cm onder tuinniveau zitten (volgens de regels van het Bouwbesluit zelfs 60 cm!)

Daarnaast is het overgrote deel van Tholen m.i. kleigrond dus zul je er rekening mee moeten houden dat er wat verzakking kan ontstaan. Afhankelijk van de constructie van de te bouwen schuur zal dit naar verwachting niet of nagenoeg niet zichtbaar zijn.

Gr. Johan (roozenenroozen.nl)


Antwoord van M. Costantini

Hallo Johan, bedankt voor je snelle antwoord. Bedoel je met 40cm onder tuin niveau de gehele vloer of alleen de vorst rand?