Terug

Isoleren van plat dak?

Arno

Hallo,

 

Ik heb onlangs mijn plat dak aan de buitenzijde geïsoleerd met 90 mm PIR.  Daarna ben ik er achter gekomen dat er vanaf de bouwfase (1972) aan de binnenzijde ook isolatie is aangebracht. Dit is geschat 4 a 5 cm rockwool met aan de onderzijde plastic. Het is belangrijk dat er boven de rockwool geventileerd wordt. Deze ventilatie is ook aanwezig en daarmee heeft de 90 mm PIR volgens mij weinig effect. Het helpt alleen tegen de warmte in de zomer.

Het ventileren van de tussenlaag gebeurt volgens mij via de spouw.

 

Allereerst de vraag moet ik de tussenruimte blijven ventileren? Ik heb informatie proberen in te winnen en ik heb enkele malen gehoord dat doordat er zo'n goede laag isolatie aan de buitenzijde ligt er sprake is van overcompensatie. Kan iemand mij uitleggen wat dit betekend en wanneer hier sprake van is. Nu wil ik de spouw isoleren. Is dit mogelijk? Als er ventilatie moet blijven, kan ik dan de spouw isoleren en aan de bovenzijde van de muren ter hoogte van de balkenlaag enkele ventilatieopeningen maken?

 

Alvast bedankt,

 

Arno

 


4 Antwoorden

Antwoord van Bouwkundige keuring Amsterdam

Beste Arno,

 

De isolatie aan de buitenzijde van een plat dak is altijd de manier om te isoleren, hierdoor voorkom je condens

aan de onderkant van het dak.

Ventilatie is boven het plafond is niet nodig omdat er geen condens kan ontstaan, mits het nieuwe geisoleeerde dak onvakkundig is aangelegd.

Ik kan in ieder geval wel zeggen dat de dampdichte folie nooit onder het toenmalige plafond had mogen aangebracht worden, bij een plat dak met isolatie aan de onderzijde hoort een damp open folie toegepast te worden oftewel een folie met allemaal kleine gaatjes. Deze folie ademt door de gipsplaat heen. Laat in ieder geval de isolatie op het platte dak liggen want dit levert echt een goede isolatie op mits professioneel aangebracht.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Fred Tokkie 

 

 


Antwoord van Arno

Beste meneer Tokkie,

 

bedankt voor u antwoord.

Het heeft even geduurd voordat ik reageer. Dit komt doordat ik niet goed weet wat ik met dit antwoord aan moet. Daarom verzoek ik u nu voor meer uitleg.

 

U schrijft in uw antwoord dat er geen condens kan ontstaan mits de isolatie aan de buitenzijde goed is aangebracht. Hoe zit het dan met condensatie van damp in de woning. Deze zal neerslaan op het koudste punt in de woning. Blijft het koudste punt niet de ruimte tussen de binnenisolatie en het dak? Hierbij rekening houdend dat de woning dubbel glas heeft en dat ik de spouw wil laten isoleren.

 

bvd Arno Verstegen


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Geachte Arno Verstegen,

 

Ons bureau is onlangs toegevoegd aan bouwadvies-info en heeft een aantal vragen doorgenomen.

Is uw vraag al naar tevredenheid beantwoord. Zo niet dan doen wij dat graag alsnog.

 

vr. gr. Jan van der Schaaf

Bijzonder Bouwkundig 


Antwoord van HZbouwadvies

Beste Arno,

 

De tweede vraag is terecht door u gesteld. Het antwoord van dhr. Tokkie klopt namelijk niet.

 

De dampwerende folie zit in de huidige situatie op de juiste plaats. De folie is bedoeld op de dampdiffusie door de constructie tegen te gaan. Als de folie niet is aangebracht zal het condensatiepunt in de isolatie liggen met schimmels tot gevolg.

 

Uw situatie is complexer omdat u een koud- en warmdak gecombineerd heeft. Een berekening kan aan tonen waar het condensatiepunt ligt. Waarschijnlijk zal zit dit punt boven rockwool, tegen de onderzijde van het dak.

 

Het ten alle tijden verstandig om boven isolatie te ventileren. Het vocht wat toch door/langs de folielaag kan komen kan op deze manier weg geventileerd worden. In uw geval zal ik dit in de winter beperken i.v.m. condensatie koudelucht van buiten met warme lucht van binnen.

 

Conclusie: Er zeker van zijn dat de dampdichte folie ook dampdicht is, of de bestaande isolatie verwijderen.

 

Vertrouwende u voldoende en naar behoren te hebben geïnformeerd.

 

Met vriendelijke groet,

 

Henk Zaaijer