Terug

Oplossen schuin staande schoorsteen

Hemmo Jan Kampen

Bij de aankoop van mijn woning had de verkopende makelaar een bouwtechnische keuring op laten stellen. Betreffende mijn schoorsteen stond vermeld dat er sprake was van een lichte scheefstand en dat reparatie niet noodzakelijk was.

 

Nu wij in de woning aan het verbouwen zijn heb ik het volledige interieur op de zolder verwijderd en is de betreffende constructie zichtbaar geworden. Voor zover ik kan nagaan heeft de persoon die gekeurd heeft alleen een optische beoordeling van buitenaf kunnen doen. Naar nu blijkt is een van de ankers waarmee de schoorsteenplaat aan de binnenmuur is bevestigd zo'n 1,5 cm van de muur afgekomen. De binnen is daarnaast gescheurd. Feitelijk rust de schoorsteen nu tegen de dakconstructie. De buitenmuur lijkt nog onbeschadigd. Dat is anders dan twee deuren verder in de straat, want daar laat ook de buitenmuur scheuren zien. Kortom de vraag is of de constructie in algemene zin wel juist is geweest omdat het er naar uitziet dat de hele straat last heeft van dit probleem. 

 

Ik ben nu aan het zoeken naar oplossingen om enerzijds de ankers weer goed tegen de muur te krijgen, maar tevens een oplossing om te voorkomen dat er opnieuw een scheefstand ontstaat. Welke krachten komen er vrij bij de ondersteuning van een schoorsteen en waar moeten deze worden wegenomen. Gelet op de toekomstige indeling van de zolder zou het wenselijk zijn in de holle ankers horizontale stalen balken te lassen welke 2 meter verderop steunen op staanders welke verankerd worden op de vloer. Deze verticale staanders kunnen dan gewoon in een muur worden weggewerkt. Dit leidt allemaal tot een minimale optische schade. De vraag echter die bij mij opkomt is in hoeverre de krachten wel kunnen worden uitgeoefend 2 meter uit de muur op een, voor zover mij bekend, zelfdragende vloer (interieur 1e verdieping kent geen dragende muren). Als dit namelijk niet mogelijk zou zijn leidt dit naar mijn idee tot een oplossing die optisch veel schadelijker is omdat die dichter bij de schoorsteen komt, maar vol door / over het trapgat gaat. 

 

Kan iemand mij in deze problematiek raden. Ik zie met belangstelling een antwoord tegemoet. Dit gelet op het feit dat de verbouwing in volle gang is en de aannemer niet te veel gehinderd moet worden in de voortgang van de planning. 


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

het lijkt mij het beste om de gehele schoorsteen in (een) beugel(s) door de buitenmuur te verankeren.


Antwoord van Bove Bouwkundig Advies Buro J H

Inderdaag maar vergeet even de constructeur niet inzake de noodzakelijke materialen en diktes.