Terug

Stalen draagbalk vervangen?

Vivian Uytendaal

Goedendag,

Wij hebben kunststof kozijnen laten plaatsen en nu blijkt dat ze bij het raamkolom van de keuken en de slaapkamer erboven vergeten zijn om rekening te houden met een stalen draagpaal die daar al zat.

Ze willen nu de stalen draagpaal weghalen en net buiten de hoek van de dakplaten een kleinere paal neerzetten en vastlassen. (dus als het ware komt die paal dan schuin achter de paal die er nu zit en zweeft deze naast de dakplaten ipv dat hij er deel van uitmaakt)

De paal die er nu in zit is 70 x 70 (ik weet de dikte niet maar ik denk ongeveer 3 of 4 mm) en die willen ze vervangen door een massieve paal van 40 x 40 gewoon staal. Deze willen ze dan met verbindingen vastlassen aan de stalen platen die in de dakbedekking zitten.

 

Ik weet niets van bouwzaken en vroeg me af of je een paal zomaar weg kan zagen en eigenlijk buiten het huis weer neer kan zetten.

Bovendien heb ik nog nooit gehoord dat massieve stalen palen daarvoor gebruikt worden.

De totale lengte van deze paal moet ongeveer 5,5 meter zijn.

Het stuk wat er nu in zit, zit met een soort kolom vast tussen het plafond van de keuken (en dat is de vloer van de eerste verdieping)

 

Volgens de kozijnenleveraar is dit zelfs sterker maar ik heb sterk mijn twijfels over deze zaak.

 

Kunt u mij hierover zo snel mogelijk berichten, want de kozijnenleveraar heeft haast .

alvast bedankt.


1 Antwoord

Antwoord van Wolters Vastgoed bv

Beste mevrouw,

uw twijfel is juist. De kozijnen man gaat verder dan zijn competentie. Het betreft een constructieve ingreep welke nu maar eventueel ook in de toekomst gebreken kan veroorzaken.

Er dient een constructeur naar te kijken.

Mijn advies is dat u een constructeur inschakeld (kosten zijn beperkt ca 200 euro schatting) en met de kozijnen man afspraak maakt dat;

1) hij de kosten voor de aangepaste constructie en eventuele aanpassingen aan de kozijnen voor zijn rekening neemt.

2) dat hij de aanpassing uitvoert comform het advies.

3) dat u de kosten voor de constructeur neemt.

 

veel succes,

wolters vastgoed vught