Terug

Wat te doen tegen vochtdoorslag?

H Schutte

Hallo,

 

Ik heb erg veel last van vochtdoorslag in de muur, hoe komt dat en wat is er aan te doen?

 

Met vriendelijke groeten

H. Schutte


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Het zou kunnen zijn dat uw spouw (ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) tijdens de bouw met valspecie vol is geraakt.  Hierdoor is er contact tussen uw binnen- en buitenmuur gekomen en kan vocht makkelijk doorslaan. Dit kunt u constateren of laten constateren middels een speciale spouwmuur kijker ook wel endoscoop genoemd.

Mocht dit niet het geval zijn, dan zou het kunnen zijn dat er vocht optrekt van onderuit. Ofwel het optrekken van vocht door het peilmetselwerk door bijv. een hoge grondwaterstand. Hierbij zou u de metselwerk kunnen injecteren met een vochtwerend middel zodat optrekkend vocht geen kans heeft.

Dit zijn slecht wat voorbeelden die we geschets hebben. Mogelijk zijn er andere zaken aan de hand, maar daarvoor moet e.e.a. ter plaatse bekeken worden.

Mvg

N-NEAS bouwkundig bureau


Antwoord van BOUWRAADGEVER

Onder vochtdoorslag verstaan we vocht dat door een constructie treedt. Wij komen deze problemen al decenia lang tegen en kunnen bij voldoende informatie een adequate oplossing aandragen.

Vochtdoorslag ontstaat doordat vocht via poreuze materialen of door capilaire werking tussen materialen onderling getransporteerd wordt. Vochtdoorslag kan plaatsvinden in gevel- en binnenwandconstructies. Het zou te mooi om waar te zijn dat deze eenvoudige vraag met een simpel gegeven beantwoord zou zijn, hiervoor is echter meer informatie nodig.